Besplatna dostava
Svi proizvodi

Sirup Omega-3 junior

Sirup od meda s omega-3 masnim kiselinama, koje su od ključnog značenja za mozak, razvoj vida, srca i imunološki sustav. Sirup sadrži izvor DHK i EPK, koji je u optimalnom omjeru 5:1 (slično majčinom mlijeku), a u dnevnoj dozi djeca konzumiraju 250 mg DHA i 50 mg EPK.

Robna marka: Medex
Svrha proizvoda: otpornost , živčani sustav , vid , mozak
Oblik proizvoda: sirup
Pakovanje proizvoda: bočica sa 140 ml sirupa, uz priloženu žličicu za doziranje
96,23 HRK
DODAJ U

Sve lokacije

Kome je namijenjen Omega-3 junior sirup?

  • Sirup je prikladan za djecu koja s hranom ne konzumiraju dovoljno omega-3 masnih kiselina.
  • Omega-3 junior sirup prikladan je za djecu u dobi od 3 do 14 godina.
  • Sirup je namijenjen i djeci koja ne vole jesti i koja odbijaju određenu skupinu namirnica.

   

Zašto odabrati Omega-3 junior sirup iz Medexa?

  • Budući da je Omega-3 junior sirup zasnovan na medu (sadrži čak 74% meda odnosno 143 grama meda po bočici), obogaćen je sokom od kruške i limuna, zbog čega je odličnog okusa i potpuno bez neugodnog mirisa ribe.
  • Zato jer sadrži DHK i EPA, koji su od ključnog značenja za mozak, razvoj vida, srca i imunološki sustav te poboljšavaju stanične funkcije.
  • Zato što uz dnevni unos djeca konzumiraju 250 mg DHK-a, prema preporuci EFSA i 50 mg EPK.
  • Zato jer su izvor DHK i EPK omega-3 nezasićenih masnih kiselina s optimalnim omjerom 5:1 (slično majčinom mlijeku1).
  • Zato jer ima dodane vitamine važne za rast i razvoj djece, živčanog sustava i ima potporni učinak s omega-3 masnim kiselinama.
  • Jer je bez konzervansa, boja, umjetnih aroma i zaslađivača.


   

Sirup koji sadrži čak 74 % meda

Jeste li znali da Omega-3 junior sirup iz Medexa sadrži čak 74 % meda? Jedna bočica Omega-3 junior sirupa sadrži 143 grama meda.

Medeno blago iz košnice mješavina je čak 300 različitih kemijskih spojeva. Dodali smo ga u sirup jer značajno poboljšava okus pa ga čini aromatičnijim i ugodnijim za konzumiranje. Zbog toga mu ne mogu odoljeti ni jako izbirljiva djeca! Med služi i kao prirodni zaslađivač pa sirup ne sadrži dodana umjetna sladila. Osim toga, proizvod štiti od mikroorganizama poput bakterija, plijesni i kvaščevih gljivica te tako djeluje kao prirodni konzervans.
     
 

Kako djeluju vitamini koji su dodani sirupu?

  • Vitamin A doprinosi normalnom metabolizmu željeza i održavanju normalnog vida.
  • Vitamin B12 doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji, smanjenju umora i iscrpljenosti te doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica.
  • Vitamin C doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji te doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
  • Vitamin D doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubi te doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Omega-3 Junior sirup sadrži vitamin D3 u prirodnom obliku (kolekalciferol), koji tijelo dobro apsorbira.
  • Folat doprinosi normalnom stvaranju krvi. Također pridonosi normalnom psihološkom funkcioniranju te smanjenju umora i iscrpljenosti, što je osobito važno za djecu koja su već u vrtiću i školi.
     
   

 

Što su omega-3 masne kiseline i zašto su toliko važne?

Masti predstavljaju važan dio naše prehrane, jer unos određenih masnih kiselina ima dobar učinak na zdravlje, a ujedno su važne u smislu vitamina topivih u mastima (A, D, E i K).

Prema nekim smjernicama, masti bi trebale činiti do 30% unosa energije, a pritom zasićenih ne bi smjelo biti više od 10%. Nezasićene masne kiseline također uključuju omega-3 masne kiseline, koje su klasificirane kao esencijalne masne kiseline – to znači da ih tijelo nije u stanju samostalno sintetizirati, pa se moraju unijeti u organizam putem prehrane. Veliki prehrambeni izvor omega-3 predstavlja uglavnom „masna“ riba, a koju djeca ne konzumiraju dovoljno.

Nezasićene omega-3 masne kiseline uključuju α-linolensku kiselinu (ALK), eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHK), koje su sve nužno potrebne za naše normalno funkcioniranje. EPK i DHK su dugolančane polinezasićene masne kiseline, koje se nalaze u najvećoj koncentraciji u mastima morskih organizama, a nešto manje u drugim namirnicama životinjskog podrijetla, a ALK se nalazi u različitim biljnim izvorima.
 
Omega-3 nezasićene masne kiseline važne su u sintezi eikozanoidnih hormona, koji utječu na reproduktivne funkcije, reguliraju zgrušavanje krvi, krvni tlak i tjelesnu temperaturu. Također utječu na normalan razvoj te rad mozga i živčanog sustava.
     
      

Omega-3 su iznimno važne za rast i razvoj djece, osobito mozga i vida

Omega-3 masne kiseline imaju nezamjenjivu ulogu u rastu i razvoju središnjeg živčanog sustava djeteta, moždanog tkiva i vida, osobito u posljednjem tromjesečju trudnoće i prvim godinama djetetovog razvoja. Stoga je u to vrijeme povećana potreba za unosom omega-3 masnih kiselina, a one također imaju značajan učinak na srce i krvne žile. Ljudi u svojoj prehrani konzumiraju čak 77% premalo ribe, koja je izvor omega-3 masnih kiselina, od preporučene.2

Preporučena dnevna količina za djecu u dobi od 2 do 18 godina ista je kao i za odraslu populaciju, odnosno konzumiranje masne ribe jednom do dva puta tjedno. Kad s prehranom ne možemo osigurati dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina, obroke djeci možemo nadopunjavati ribljim uljem, koje djeca često nerado konzumiraju, uglavnom zbog neugodnog mirisa i okusa.

Omega-3 junior sirup sadrži 250 mg DHK i 50 mg EPK na preporučenu dnevnu količinu (2 žličice = 10 ml).

Tablica: Usporedba sadržaja α-linolenske kiseline (ALK), eikozapentaenske kiseline (EPK) i dokozaheksaenske kiseline (DHK) u različitim vrstama namirnica (opadajuće s obzirom na sadržaj DHK) (OPKP, 2015)3

Vrsta namirnice ALK (C18:3n-3) (mg/100 g) EPK (C20:5n-3) (mg/ 100 g) DHK (C22:6n-3) (mg/100 g)
Bijela riba
Brancin - 164 434
Bakalar 1 53 146
Riba list 3 0 108
Plava riba
Losos 189 480 1190
Skuša 163 416 740
Srdela 42 164 470
Kalifornijska pastrva 60 173 443
Prugasta tuna - 71 185
Morski plodovi
Lignje 3 115 270
Dagnje 4 24 20
Meso, jaja i mlijeko
Pileće mesob 92 2 83
Jaja 29 4 33
Govedinac 6-350 0-11 0-2
Mlijeko 35 0 0
Namirnice biljnog porijekla
Orasi 2920 0 0
Sjemenke lana 22810 0 0


a Sadržaj ALK, EPK i DHK (mg/100 g) u jestivom dijelu sirove namirnice.
b,c Sadržaj ALK, EPK i DHK u mesu varira ovisno o odabranom komadu mesa (OPKP, 2015)

    

Vitamin B12 je od velike važnosti u funkcioniranju živčanog sustava

 
Omega-3 junior sirupu dodali smo i vitamin B12 koji ljudsko tijelo ne može sintetizirati pa ga mora dobivati iz hrane.

Naime, spomenuti vitamin ima važnu ulogu u procesu sinteze DNA i u funkcijama živčanog sustava. U slučaju neotkrivenog nedostatka, mogu se pojaviti teški neurološki poremećaji. Dugotrajni nedostatak i nedostatak u razdoblju rasta (djeca) posebno su opasni. Rana dijagnoza nedostatka vitamina B12 vrlo je važna, osobito kod razvojnih poremećaja, za uspostavu odgovarajućeg liječenja koje bi moglo spriječiti trajno oštećenje živaca.
 
Vitamin B12 također doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, ali je također potreban za normalno funkcioniranje imunološkog i živčanog sustava, za normalno psihološko funkcioniranje, sudjeluje u metabolizmu hranjivih tvari, sintezi DNA i metabolizmu homocisteina. Također sudjeluje u procesu stvaranja crvenih krvnih stanica, a istodobno ima vrlo važnu ulogu u pretvorbi rezervnih i transportnih oblika folne kiseline u njezin učinkovit oblik.4

Ljudi koji ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla često su izloženi nedostatku vitamina B12.
     
  

Kako se stvaraju omega-3 masne kiseline?

Omega-3 masne kiseline pripadaju skupini esencijalnih masnih kiselina, što znači da ih naše tijelo ne može proizvesti samo i moramo ih unositi iz hrane.

Postoje tri tipa omega-3 masnih kiselina: ALK, EPK i DHK. Naše tijelo prvo mora pretvoriti ALK masnu kiselinu u EPK i DHK, a ta je pretvorba vrlo neučinkovita jer se pretvara vrlo nizak postotak. U endogenoj sintezi DHK najvažniji korak je pretvorba DPK u DHK, na koju uvelike utječe unos EPK i DHK s hranom. DHK se također može stvoriti istim biokemijskim putem iz EPK, koji konzumiramo s morskom hranom. Zbog toga biljna ulja bogata omega-3 (ALK) nisu najbolji izbor za zamjenu omega-3 masnih kiselina. Istodobno, na pretvorbu snažno utječu dob i spol.  
     

Jeste li znali?

  • Konzumacija omega-3 masnih kiselina u prvoj godini djetetova života smanjuje rizik od razvoja autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa 1 i multiple skleroze.
  • U istraživanju na Sveučilištu Oxford, u skupini djece u dobi od 7 do 9 godina utvrdili su da redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina DHK ima pozitivne učinke na djecu sa slabim sposobnostima čitanja. Također mogu imati blagotvoran učinak na ponašanje i kognitivne karakteristike djece jer bi trebale smanjiti hiperaktivnost i agresivnost te uravnotežiti promjene raspoloženja. Vjerojatno zato što su ta djeca poboljšala svoje ponašanje, poboljšala se i njihova sposobnost čitanja, jer su djeca bila mirnija i stoga se lakše koncentrirala te su stoga postigli bolje rezultate čitanja.6
  • Studije su pokazale da unos vitamina D i omega-3 masnih kiselina može imati pozitivan učinak na misaone procese. Znanstvenici predviđaju da su vitamin D i omega-3 masne kiseline (EPK i DHK) uključeni u održavanje normalnih vrijednosti serotonina u mozgu. Međudjelovanje omega-3 i vitamina D može se objasniti učinkom na serotoninski sustav: vitamin D regulira enzime uključene u sintezu serotonina, EPK utječe na njegovo lučenje, a DHK utječe na dostupnost serotoninskih receptora na staničnim membranama.7
  • Očekuje se da će dugotrajno dodavanje ribljeg ulja djeci značajno doprinijeti poboljšanju čitanja i slovkanja. Između ostalog, utvrđeno je i da smanjuje mogućnost depresije kod djece.8
  • Dokazali su da je unos omega-3 masnih kiselina s prehranom kod djece niži u odnosu na odrasle. Stoga je dodatak omega-3 masnih kiselina utoliko važniji kod djece.9
   
 


Korišteni izvori: 
García-Ravelo S, Díaz-Gómez NM, Martín MV, Dorta-Guerra R, Murray M, Escuder D, Rodríguez C. Fatty Acid Composition and Eicosanoid Levels (LTE4 and PGE2) of Human Milk from Normal Weight and Overweight Mothers. Breastfeed Med. 2018

2 Resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 (Službeni list RS, br. 58/15)

Watanabe F. Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp Biol Med (Maywood). 2007 Nov;232(10):1266-74.

4 OPKP. 2015. Odprta platforma za klinično prehrano. Ljubljana, Institut Jožef Štefan: baza podataka. http://opkp.si (siječanj 2015.)

5 Stene LC, Joner G; Norwegian Childhood Diabetes Study Group. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34

6 Richardson AJ, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Montgomery P. Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study). PLoS One. 2012;7(9):e43909.

7 Rhonda P. Patrick and Bruce N. Ames. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar disorder, schizophrenia, and impulsive behavior. The FASEB Journal article fj. 2015; 14-268342

8 Gow RV, Hibbeln JR. Omega-3 fatty acid and nutrient deficits in adverse neurodevelopment and childhood behaviors. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2014 Jul;23(3):555-90.

9 Thompson M, Hein N, Hanson C, Smith LM, Anderson-Berry A, Richter CK, Stessy Bisselou K, Kusi Appiah A, Kris-Etherton P, Skulas-Ray AC, Nordgren TM. Omega-3 Fatty Acid Intake by Age, Gender, and Pregnancy Status in the United States: National Health and Nutrition Examination Survey 2003⁻2014. Nutrients. 2019 Jan 15;11(1):177. 


Proizvođač: Medex d.o.o., Slovenija
 
Preporučena dnevna doza: 10 ml (2 priložene žličice od 5 ml).

Preporučeno uzimanje: Preporučujemo uzimanje nakon obroka.

Dva pakiranja proizvoda dovoljna su za mjesec dana uporabe (jedno pakiranje dovoljno je za 14 dana redovite uporabe).

Upozorenje:
  • Proizvod se ne preporučuje osobama alergičnim na bilo koji sastojak.
  • Ne smijete prekoračiti preporučene dnevne količine.
  • Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.
  • Čuvati izvan dohvata djece!
  • Zbog prirodnih sastojaka mogu se pojaviti manja odstupanja u sastavu i izgledu proizvoda.
  • Čuvajte na tamnom i suhom mjestu na sobnoj temperaturi do 25 ° C.
Sastojci:
Među 74%, koncentrirani sok od kruške, riblje ulje 4,5% (antioksidans: ekstrakt bogat tokoferolom), koncentrirani sok limuna, prirodne arome, vitamin C, emulgator: polisorbat 20, vitamin E (DL-α-tokoferil acetat), vitamin A (retinil palmitat), folate, vitamin D3, vitamin B12.

 
Nutritivna vrijednost* Na 100 g Na preporučenu dnevnu količinu (2 žličice = 10 ml) % PU**
Vitamin C 300 mg 30 mg 37,5 
Vitamin E 50 mg 5 41,7 
Vitamin A 4000 µg 400 µg 41,7 
Vitamin D 100 µg 10 µg 200 
Folat 500 µg 50 µg 25
Vitamin B12 7 µg 0,7 µg 28
Riblje ulje
od toga:
DHK
EPK


2500 mg
500 mg


250 mg
50 mg


* Nutritivna vrijednost na temelju analize sastojaka.
 *PU = preporučen dnevni unos
 

Recenzije

Favoriti