Što su kolačići (cookies)

Web stranica postavlja takozvani "kolačić" u preglednik računala posjetitelja, odnosno korisnika. Kolačići su tekstualne datoteke koje se pohranjuju na korisnikovo računalo i omogućuju analize posjeta korisnika, broja posjeta i onoga što ga zanima u tim posjetima. Kolačić sadrži osnovne podatke o korisnikovoj posjeti određene web stranice, npr. naziv posjećene web stranice koje je na web mjestu posjetio. Sadržaj kolačića pohranjuje se na korisnikovo računalo u posebnom imeniku. Dvostrukim klikom na datoteku dobivamo detaljnije informacije o posjećenoj web stranici, datumu i vremenu posjeta. Sve ti podaci pohranjenu su i kod upravitelja web stranice koju korisnik posjećuje.

Korisnik kolačiće s određenim postavkama može izbrisati, isključiti ili uvjetno koristiti, ali kao posljedica toga, korisnik neće moći u potpunosti koristiti sve značajke web-lokacije. U osnovi, preglednici su postavljeni tako da kolačiće prihvaćaju, ali odbijaju postavljanje kolačića koji ne potječu iz područja zabilježenog u adresnoj traci.

Vrste kolačića

Nužno potrebni kolačići

Ovo su kolačići koji su uvijek omogućeni i potrebni kako bi se omogućile osnovne funkcionalnosti web stranice. Oni uključuju kolačiće koji omogućuju neprekidno pregledavanje naše web stranice, čak i ako tijekom pregledavanja posjetite neku drugu web stranicu. Oni pomažu u održavanju glatkih i nesmetanih prijava i odjava, pridonoseći većoj sigurnosti i usklađenosti s propisima. Provedbeni i funkcionalni kolačići.

Ovi kolačići omogućuju poboljšanje funkcionalnosti naše web stranice. Omogućuju da web stranica zapamti vaše odabrane mogućnosti. Pomažu nam u poboljšanju brzine rada web stranice, odnosno vašeg pregledavanja na web stranici, pomažu nam u pamćenju web stranica koje više koristite te u povezivanju s vašim društvenim mrežama. Pomažu nam u otkrivanju npr. koje Medex proizvode, odnosno proizvode na web stranici bi vam mogli preporučiti po pristupačnim cijenama. Odbijanje kolačića može usporiti vaše pregledavanja na web stranici, reklamne poruke neće biti relevantne, a vi se nećete moći učinkovito povezati sa svojim društvenim mrežama Facebook, Twitter i ostalima. Ciljni ili reklamni kolačići.

Ovi kolačići prikupljaju informacije koje osiguravaju bolje prilagođavanje oglašavanja vašim interesima, kako na našim web stranicama tako i na web stranicama izvan Medexa. Dobiveni podaci su anonimni, što znači da nisu dobiveni ni u kakvoj vezi s vašim osobnim podacima koje ste možda povjerili našoj web stranici. Ako odbijete ove kolačiće, reklamne poruke neće odgovarati vašim željama.

Ime: medex
Valjanost: do kraja sesije
Opis: Kolačić pohranjuje sesiju korisnika. U sesiji se pohranjuju podaci o korisniku, vrijeme dostave, cijena poštarine, vrsta dostave i odabrani logistički centar.

Ime: medex_*[rememberme]
Valjanost: do kraja sesije ili 30 dana.
Opis: Kolačić je namijenjen za prijavu korisnika u internetsku trgovinu.

Ime: medex_*[Cart][Id]
Valjanost: do kraja sesije.
Opis: Čuva ID košarice u korisničkoj sesiji..

Ime: medex_*[Promotions].
Valjanost: 1 mjesec.
Opis: čuva podatke o prikazanim skočnim prozorima.

Dodatni kolačići (Google Analytics)

__utma
Trajni kolačić - ostaje na vašem računalu do 2 godine, osim ako predmemorija izbriše kolačić. Koristi se za razliku između korisnika i sesije. Kolačić se stvara tijekom izvođenja biblioteke JavaScript kad nema postojećih __ utma kolačića.

__utmb & __utmc
Valjanost kolačića 30 min. Koristi se za određivanje nove sesije / posjeta. Kolačić se stvara tijekom izvođenja biblioteke JavaScript kad nema postojećih __ utmb ili __utmc kolačića. Kolačić se ažurira svaki put kad se podaci pošalju Google Analytics.

__utmz
Valjanost kolačića 6 mjeseci. Pohranjuje izvor prometa ili reklamnu kampanju, koja identificira kako je korisnik došao na stranicu. Kolačić se ažurira svaki put kad se podaci pošalju Google Analytics.

__utmv
Trajni kolačić - ostaje na vašem računalu do 2 godine, osim ako predmemorija izbriše kolačić. Koristi se za pohranu varijabilnih podataka na razini posjetitelja. Kolačić se stvara ako programer koristi _setCustomVar metodu s bilo kojom varijablom na razini posjetitelja. Kolačić se također koristi u metodi _setVar. Kolačić se ažurira svaki put kad se podaci pošalju Google Analytics.

_gat
Valjanost: 1 minuta
Opis: Koristi se za optimizaciju potraživanja analitičkih instrumenata Google Analytics.

_ga
Valjanost: 2 godine
Opis: Statistika posjećenosti web stranice, pri čemu se podaci obrađuju anonimno. Podaci nisu dostupni trećim stranama.

_gid
Valjanost: 1 dan
Opis: Statistika posjećenosti web stranice, pri čemu se podaci obrađuju anonimno. Podaci nisu dostupni trećim stranama.

Ime: medex_*[Analytics]
Valjanost: do kraja sesije.
Opis: Kolačić se koristi za bilježenje određenih događaja koji su poslani u Google Analytics.

Ime: cx_id
Valjanost: dvije godine od zadnjeg posjeta
Opis: Usluga BehaviorExchange (u daljnjem tekstu: BehaviorExchange) koristi kolačiće za prikupljanje analitičkih i korisničkih podataka za vlastite potrebe, s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva. Uz pomoć kolačića, BehaviorExchange prikuplja tehničke podatke (o vrsti uređaja, operacijskom sustavu, internetskom pregledniku, odnosno domeni preko koje ste došli na web stranicu) pomoću kojih možemo dizajnirati i nadograditi našu uslugu kako bi bila što učinkovitija i bolja za korisnike. Kolačići BehaviourExchange šalju neosobne podatke i ne otkrivaju vaš identitet, već prikupljaju opće podatke o posjetu i načinu korištenja web stranice koja koristi našu uslugu.
Navedene tehničke i neosobne podatke prikupljamo za vlastito istraživanje tržišta i za poboljšanje korisničkog iskustva. Korištenje ovih kolačića ni na koji način nije povezano s vašim potencijalnim korisničkim profilom ili vašim specifičnim narudžbama na određenoj web stranici. Podatke, dobivene uz pomoć kolačića ne prodajemo i ne dijelimo s drugima, osim ako to zakonski ne zahtijevaju nadležna državna tijela.

Dodatni kolačići (Facebook)

_fbp
Valjanost: 90 dana
Opis: Praćenje pregleda sadržaja web stranice s ciljem prikazivanja oglasa koji su prilagođeni pojedincu.

Korištenjem web stranice pristajete na korištenje kolačića
Slažete li se da web mjesto koristi kolačiće?

Trenutačno odabrano :

Slažem se Ne slažem se

Favoriti