Svi proizvodi

Junglemix junior

(5 recenzija)

Napitak u prahu za rast i razvoj kostiju s kalcijem, magnezijem i vitaminima, sa sokom od naranče. Za djecu od 3. godine nadalje.

Robna marka: Medex
Svrha proizvoda: otpornost , vid , zubi , mišići
Oblik proizvoda: piće
Pakovanje proizvoda: neto količina: 15 vrećica po 8 g
135,00 HRK
DODAJ U

Sve lokacije

Jeste li znali da čak 79% predškolske djece ne unosi dovoljno kalcija?

Nedostatak kalcija sve je češći problem kod djece u razdoblju rasta. Istraživanje u Sloveniji pokazalo je da čak 79 % predškolske djece ne postiže preporučeni dnevni unos kalcija.1 Najčešće su nedostatku izložene djevojčice, jer u određenom razdoblju rastu mnogo brže od dječaka. U procesu odrastanja kosti brzo rastu pa je za pravilan razvoj kostiju potreban veći unos kalcija nego u odraslih.
 

Zašto odabrati Junglemix junior iz Medexa?

Junglemix junior je napitak u prahu za zdrav rast i razvoj kostiju naših najmlađih. Preporučujemo ga pretežito zato jer:
 • sadrži bioraspoložive minerale kalcija i magnezija,
 • su kalcij i magnezij u optimalnom omjeru 2:1 za učinkovitu apsorpciju,
 • sadrži vitamine D3 i K2 koji uzajamnim djelovanjem doprinose boljoj apsorpciji kalcija,
 • obogaćen je s dodatnih 10 vitamina za integrirano djelovanje,
 • odličnog je okusa naranče,
 • ne sadrži umjetne arome, boje i zaslađivače
 • te je pakiran u privlačnoj interaktivnoj ambalaži.


vitamini in minerali za otroke
 


Koji su znakovi nedostatka kalcija?

Prenizak unos kalcija u duljem razdoblju tijekom rasta može dovesti do nedostatne mineralizacije kostiju i gubitka koštane gustoće, što može povećati rizik od razvoja osteoporoze kasnije u životu. Studije pokazuju da je 10%-tno povećanje vršne koštane mase izlaskom iz razdoblja mladosti izazvalo 50% smanjenja rizika od osteoporoze kasnije u životu.2 Naime, tijelo se protiv nedostatka kalcija bori na način da ga crpi iz kostiju nadomještajući onaj kalcij koji bi inače dobilo s hranom ili dodatkom prehrani.
 
Nedostatak kalcija usporava rast i mineralizaciju kostiju u procesu rasta, pa je za optimalan razvoj kostiju i zuba iznimno važno da ga djeca konzumiraju dovoljno tijekom razdoblja rasta. Problem, međutim, nije samo u nedovoljnom unosu, već i u apsorpciji kalcija iz crijeva u krv i pravilnoj raspodjeli kalcija u tijelu.

Za to su ključni prije svega vitamin D, vitamin K i magnezij.
     

Vitamin D3 i razina kalcija u krvi

Zasigurno ste već čuli da vitamin D doprinosi normalnom djelovanju imunološkog sustava. No, to nije jedina uloga vitamina D u našem tijelu. Vitamin D također doprinosi normalnoj razini kalcija u krvi. Potonja funkcija posebno je važna kod djece. Dobra apsorpcija kalcija, naime, omogućuje normalan razvoj i formiranje kostiju. Prema slovenskim istraživanjima, djeca predškolske dobi trebala bi postizati približno 21% preporučenog dnevnog unosa vitamina D.1 Vitamin D stoga omogućuje bolju apsorpciju kalcija iz crijeva. Njegovo je djelovanje puno bolje u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima (na primjer s magnezijem) nego ako kalcij konzumiramo odvojeno. Bez vitamina D apsorbira se samo 10-15% kalcija.
 


Priporočena dnevna količina kalcija pri otrocih
Referenca: NIJZ (2020) Referentne vrijednosti za dnevni unos energije

Vitamin K2 je važan za djecu

Vitamin K brine se za mineralizaciju kostiju. Mineralizacija kostiju znači da se kalcij uspješno i dovoljno taloži iz krvi u kosti. To se odvija putem proteina osteokalcin, čiju aktivaciju omogućuje vitamin K. Važno je odabrati pravilni oblik vitamina K.

Naime, vitamin K postoji u nekoliko oblika. Prisutan je u biljkama u obliku K1 (filokinon), a koji se slabo apsorbira zbog prisutnosti organskih kiselina. U tijelu prije svega utječe na pravilno zgrušavanje krvi, a ne na aktivaciju osteokalcina. Za normalnu mineralizaciju kostiju pogodniji je u obliku K2 (menakinon), koji se također bolje apsorbira i prisutan je u hrani životinjskog podrijetla. Stoga je važno da djeca uz vitamin K1, koji je općenito dostupan, dobivaju i vitamin u obliku K2.

Junglemix junior sadrži patentirani mikrokapsulirani oblik vitamina K K2VITAL® Delta koji je bolji od preostalih K2 oblika na tržištu. Ponosi se visokom bioraspoloživošću i najstabilniji je upravo u proizvodima s dodanim mineralima (poput kalcija i magnezija).
    

 

Uzajamno djelovanje Ca, Mg i vitamina D3 i K2

Magnezij i vitamin D3 pomažu tijelu pri učinkovitoj apsorpciji i korištenju kalcija. Magnezij pretvara vitamin D3 u aktivni oblik tako da može pomoći pri apsorpciji kalcij u crijevima. Magnezij također stimulira hormon kalcitonin, koji održava koštanu strukturu i crpi kalcij iz krvi i mekih tkiva natrag u kost. Vitamin D3 povećava absorpciju kalcija iz crijeva u krvotok, a vitamin K2 osigurava da se kalcij učinkovito distribuira u kostima. Stoga je dovoljna količina oba minerala i vitamina iznimno važna za optimalno iskorištavanje kalcija u svim životnim razdobljima. Posebno kod najmlađih u razdoblju rasta. 

Za močne kosti potreben kalcij, vitamin D3, magnezij in K2

  
Visok sadržaj kalcija i magnezija u Junglemix junior

Junglemix junior sadrži čak 30 % preporučenog dnevnog unosa kalcija i 32 % preporučenog dnevnog unosa za magnezij. S obzirom na to da vaše dijete ima redovitu dnevnu prehranu s dodatnim unosom kalcija i magnezija iz Junglemixa, definitivno će unositi dovoljnu količinu ova dva neophodna minerala.

Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Vitaminski dodaci ne zamjenjuju zdravu prehranu, ali možemo osigurati dodatni unos dnevno potrebnih vitamina i minerala koji su našoj djeci itekako potrebni.
   
 

Optimalni omjer kalcija i magnezija je 2:1

Magnezij održava topljivost kalcija i pomaže u njegovu prijenosu kroz stanične membrane. Time se osigurava da se kalcij taloži u kostima umjesto u mekim tkivima (srce, krvne žile). Kalcij i magnezij u omjeru 2:1 osiguravaju optimalnu apsorpciju i održavanje ravnotežu oba minerala u tijelu. Zato Junglemix junior sadrži 240 mg kalcija i 120 mg magnezija.
    
 

Zašto je važna bioraspoloživost minerala?

Bioraspoloživost minerala povećava se ako su soli kalcija ili magnezija dobro topljive u vodi. Stoga je ključno da obje soli u dodatku prehrani budu dostupne u odgovarajućem obliku. Kalcij je u organskom obliku kalcijevog laktata, a magnezij u obliku magnezijevog citrata koji su dobro topljivi u vodi.
    
 

Kako funkcionira Junglemix junior?

Junglemix napitak je uravnotežena kombinacija kalcija, magnezija i vitamina za potporu jakim kostima, zubima i mišićima:
 • Kalcij i vitamin D potrebni su za normalan rast i razvoj kostiju u djece.
 • Kalcij je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba.
 • Magnezij doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubi, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.
 • Magnezij i kalcij doprinose normalnoj funkciji mišića.
 • Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava kod djece i doprinosi normalnoj razini kalcija u krvi.
 • Vitamin K doprinosi održavanju normalnih kostiju.
 • Vitamini C, E i riboflavin doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
 • Vitamin A doprinosi normalnom metabolizmu željeza, održavanju normalnog vida i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamina B12 i B6 doprinose normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica.
 • Tiamin doprinosi normalnoj funkciji srca.
 • Niacin doprinosi održavanju normalnih sluznica.
    


Kome je namijenjen Junglemix junior?

Junglemix junior preporučujemo:
 • za djecu od 3. godine i adolescente,
 • za djecu koja ne jedu/ne smiju jesti određene grupe namirnica (mlijeko i mliječni proizvodi),
 • za djecu koja ne jedu ili jedu premalo povrća, voća, ribe,
 • osobito u jesenskom i zimskom razdoblju, kada je hrana manje bogata vitaminima i mineralima.
     

Kada preporučujemo uzimanje napitka tijekom dana?

Uzimanje napitka Junglemix junior preporučujemo prije jela. Junglemix junior u vrećicama sa sokom od naranče izvrsnog je okusa. Sadržaj vrećice istresite u čašu, dolijte 1 dl vode, promiješajte i popijte.
      


Kreativni poticaj s interaktivnom ambalažom

Junglemix junior prilagođen je djeci i po sadržaju i po izgledu. Svaka vrećica predstavlja jednu od životinja iz prašume i njen inicijal. Tako djeca mogu svaki dan upoznavati životinjsko carstvo, ponavljati abecedu ili se igrati lutkama za prste. Unutar pakiranja nalazi se skrivena bojanka sa zagonetkom pomoću koje će se najmlađi dodatno poticati te će se njegovati njihova kreativnost.

   

Junglemix junior - minerali i vitamini za rast i razvoj djece

Upoznavanje životinja, učenje abecede, zabavna bojanka i proizvod koji puca od kombinacije kvalitetnih vitamina i minerala potrebnih za rast i razvoj djece. Sve to možete pronaći u najnovijem dodatku prehrani iz Medexa, Junglemix junior. Osigurajte optimalan unos vitamina i minerala na interaktivan način!

 
Interaktivna embalaža Junglemix junior, vitamini in minerali za otroke
  

Često postavljena pitanja

     
Imate li dodatnih pitanja? Ovdje smo prikupili neke od najčešćih.
     
   

1. Koja je uloga kalcija u organizmu?

Kalcij je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu, a posebno je važan u procesu odrastanja jer utječe na rast kostiju i zubi. 99% kalcija se u obliku kalcijevih fosfatnih soli nalazi u kostima i zubima te im daje tvrdoću i strukturu. S druge strane, kalcij u kostima služi kao zaliha kalcija u slučaju da se pojavi nedostatak u tjelesnim tekućinama.
Preostalih 1% kalcija nalazi se u krvi, plazmi, izvanstaničnoj tekućini, živcima, srcu, mišićima u obliku kalcijevih iona.
   
 

2. Kolika je apsorpcija kalcija u tijelu?

U djece je apsorpcija kalcija u tijelo 50-60%, ali kad se rast zaustavi, taj broj pada na 25%. Ako u tijelu nedostaje kalcija, apsorpcija se ponovno povećava.
 
Apsorpciju također možemo povećati uz pomoć vitamina D. Pripravke kalcija treba otopiti radi dobre apsorpcije. Bioraspoloživost se općenito povećava ako se kalcij dobro otopi. Junglemix sadrži kalcij u obliku kalcijevog laktata, koji je bioraspoloživ.
   
 

3. Koja je uloga magnezija u organizmu?

Magnezij pomaže u održavanju idealnog omjera kalcija i magnezija. Djeca i adolescenti ne dobivaju dovoljno magnezija zbog hrane siromašne magnezijem, ubrzanog načina života i neredovite prehrane.
 
Naše tijelo nema sposobnost samostalnog stvaranja magnezija pa ga unosimo prehranom. Bilo bi teško pronaći proces u koji magnezij nije uključen barem neizravno, jer služi kao strukturni dio (proteina, nukleinskih kiselina) kostiju i zuba.
    
 

4. Pet znakova nedostatka magnezija

 • grčevi u mišićima
 • stalni umor, nedostatak motivacije za rad i učenje
 • buđenje noću
 • loše raspoloženje i razdražljivost
 • trzanje očiju
    

5. Koja je uloga vitamina D u organizmu?

Vitamin D pridonosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava djece i doprinosi normalnoj razini kalcija u krvi.
 
Stručnjaci su utvrdili da se receptori za vezivanje vitamina D mogu naći u stanicama najrazličitijih tkiva u cijelom tijelu, kao i u većini stanica imunološkog sustava. Vitamin D, vežući se za određene DNA sekvence, regulira ekspresiju gena važnih za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.
Upravo zbog toga su optimalne količine vitamina D u krvi iznimno važne za funkcioniranje imunološkog sustava.
 
Naše tijelo je i inače u stanju proizvesti vitamin D samostalno, naime, na prirodnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u najtoplijem dijelu godine. No, čak i u ljetnim mjesecima većina Slovenaca ne postiže dovoljnu razinu vitamina D, a u hladnijem dijelu godine taj se broj penje i do 80%. Stoga je važno da se u nedostatku vitamina D u krvi ovaj važan vitamin doda i u obliku dodatka prehrani.
    
 

6. Koja je uloga vitamina K2 u organizmu?

Vitamin K2 aktivira osteokalcin, koji integrira kalcij u kosti, također aktivira proteine ​​koji vežu višak kalcija kako bi se spriječilo taloženje kalcija u arterijama.
 
Proizvod Junglemix junior koristi patentirani i klinički ispitani oblik vitamina K2 (menakinon-MK-7), koji je dva puta zaštićen i jedini je oblik stabilan u proizvodima s kalcijem i magnezijem.
 
Vitamin K2 ima važnu ulogu u normalnom zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Njegove najvažnije funkcije uključuju aktivaciju ključnih bjelančevina koje pomažu taložiti, vezati i prenositi kalcij u kostima.
   


U slučaju dodatnih pitanja: pišite nam na info@medex.si ili nas kontaktirajte putem Facebooka i Instagrama. Naš tim je tu da vam pomogne.


Korišteni izvori
1 - Hlastan Ribič C., Pokorn D., Polipnik R., Kulnik D. Prehranski vnos slovenskih predšolskih otrok. Slovenska pedijatrija 2006.; 13: 25-31.
2 - Bailey, D. A.: The Saskatchewan padiatric bone mineral accrual study: bone mineral acquisition during the growing years. International Journal of Sports Medicine, Vol 18, S191-S194,1997.

Preporučena dnevna količina:
Preporučena dnevna količina je jedna vrećica za djecu stariju od 3 godine.
  

Postupak pripreme:
Sadržaj vrećice istresite u čašu, prelijte sa 100 ml vode, promiješajte.
  

Preporučeno uzimanje:
Preporučujemo uzimanje prije jela.
  

Upozorenje:
 • Magnezij može imati laksativni učinak, ako se to dogodi prepolovite dozu, smanjite unos.
 • Preporučene dnevne količine odnosno doze ne smiju se prekoračiti.
 • Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu.
 • Važno je slijediti smjernice za zdrav način života.
 • Čuvajte izvan dohvata djece! Čuvajte na tamnom i suhom mjestu na temperaturi do 25 °C.
Sastojci: fruktoza, kalcijev laktat, magnezijev citrat, sredstva za reguliranje kiselosti (limunska kiselina, natrijevi karbonati), koncentrirani sok naranče u prahu (maltodekstrin, koncentrirani sok naranče 1,3%), vitamin C (L-askorbinska kiselina), vitamin E (DL-alfa-tokoferil acetat), vitamin A (retinil palmitat, beta-karoten), prirodna aroma naranče u prahu, vitamin D (kolekalciferol), vitamin K (menakinon-MK-7), vitamin B1 (tiamin mononitrat), vitamin B2 (riboflavin), niacin (nikotinamid), pantotenska kiselina (kalcijev D-pantotenat), vitamin B6 (piridoksin hidroklorid), folna kiselina (pteroilmonoglutaminska kiselina), vitamin B12 (cijanokobalamin), sredstvo protiv zgrudnjavanja: silicijev dioksid.
      
Sadržaj Na preporučenu dnevnu količinu (na 1 vrećicu = 8 g) % PU*
Kalcij 240 mg 30
Magnezij 120 mg 32
Vitamin D 10 µg 400 IU 200
Vitamin K 20 µg 26,7
Vitamin C 40 mg 50
Vitamin A 400 µg 50
Vitamin E 6 mg 50
Vitamin B12 0,75 µg 30
Folna kiselina 100 µg 50
Vitamin B6 0,7 mg 50
Pantotenska kiselina 3 mg 50
Niacin 8 mg 50
Vitamin B2 (riboflavin) 0,7 mg 50
Vitamin B1 (tiamin) 0,55 mg 50

*PU = preporučen dnevni unos

Recenzije

Favoriti