Budući da je u posljednje vrijeme na tržištu puno kolagena, što također otvara mnoga pitanja, vjerujemo da je teško odabrati pravi za sebe i da se pritom nameću brojna pitanja. Zato smo za vas na jednom mjestu prikupili najčešća pitanja o Medexovim kolagenima za koja se nadamo da će vam pomoći da odaberete pravoga.
 
 


     
Kako se provjerava učinkovitost djelovanja kolagena?
Učinkovitost djelovanja se ne provjerava laboratorijskim analizama, već s placebo kontroliranim kliničkim ispitivanjima na ljudima. U našim proizvodima možete pronaći samo patentirane hidrolizirane kolagene, čije je djelovanje dokazano takvim istraživanjima.
  
Zasniva li se djelovanje kolagena na subjektivnim ocjenama ispitanika ili ocjenjivača?
Ne. U kliničkim istraživanjima koriste se međunarodno priznate instrumentalne metode analize, koje se koriste i u dermatološkoj struci.
   
Kako se provjerava sadržaj i veličina peptida u kolagenima?
To se ne može pouzdano utvrditi zastarjelim i netočnim metodama poput klasične gel-elektroforeze, već se koristi standardizirana i validirana HPSEC (high performance size exclusion chromatography) kojom točno utvrđujemo veličinu i količinu peptida. Pravilna priprema uzoraka je također važna, jer drugi sastojci u proizvodu mogu kasnije ometati detekciju.
 
Jesu li ulazni sastojci proizvoda također provjereni i kontrolirani?
Svi ulazni sastojci su temeljito analizirani i potvrđeni samo ako udovoljavaju specifikacijama, što jamči djelovanje u skladu s kliničkim ispitivanjima.
   
Koliko je kolagena potrebno uzimati za postizanje učinaka?
Da bi se postigli učinci, potrebno je unositi onoliko kolagena koliko su ispitanici uzimali u kliničkim ispitivanjima, gdje su dokazali koristan učinak. To se razlikuje za različite patentirane kolagene, ali u načelu su blagotvorni učinci vidljivi pri dnevnoj dozi hidroliziranog kolagena od 2,5 g do 10 g, neovisno o izvoru (riblji ili goveđi) ili izvornom tipu kolagena (I, II ili III).
Koje patentirane sastojke sadrže Medexovi kolageni?
U svim našim proizvodima koristimo isključivo patentirane kolagene. U proizvodima Kolagenlift tekućina 300 ml i Kolagenlift prah 120 g koristimo hidrolizirani riblji kolagen Naticol®, u proizvodu Kolagenlift bočice 10x9 ml hidrolizirani goveđi kolagen Verisol®, u proizvodu Kolagen+vitamin C hidrolizirani goveđi kolagen Peptiplus®, u proizvodu Kolagenflex hidroliziran goveđi kolagen Fortigel®. U kapsulama kolagena Q+ ne koristimo hidrolizirani kolagen, već nativni kolagen Ovoderm® iz membrane ljuske jajeta, koji ima drugačiji mehanizam djelovanja, pa su dnevne doze znatno niže (300 mg).  
 
 
Kolika mora biti veličina čestica hidroliziranog kolagena da bi djelovao?
U većini kliničkih ispitivanja koja su dokazala blagotvorne učinke korišten je hidrolizirani kolagen veličine od 2 do 4 kDa (kilo Dalton). Takva je također veličina čestica kolagena u našim proizvodima.
     
Je li istina da veće čestice kolagena ne djeluju?
Veće hidrolizirane čestice kolagena nisu pokazale dobar učinak u kliničkim ispitivanjima kao čestice od 2 do 4 kDa. Međutim, ako govorimo o nativnom, t.j. nehidroliziranom kolagenu, to nije slučaj. Takav je kolagen mnogo veći (više od 300 kDa) jer se ne razgrađuje, njegov mehanizam djelovanja je različit, a blagotvorni učinci na kožu i hrskavicu također su dokazani kliničkim studijama. Dakle, kod hidroliziranog kolagena zapravo djeluju samo manje čestice, a kod nativnog veličina nije bitna jer se ne razgrađuje.
    
Zašto bi kolagen djelovao na kosu i nokte ako oni ne sadrže kolagen već keratin?
Kosa i nokti zapravo nisu od kolagena, ali izrastaju iz kože koja sadrži kolagen. Konzumacija kolagena neće utjecati na strukturu vaše kose i noktiju, ali će utjecati na čvrstoću na mjestu izrastanja, što se prema kliničkim istraživanjima očituje kao bujnije i čvršće vlasište, smanjenje ispadanja kose te čvrstoća i manja lomljivost noktiju.
     
  

Često postavljana pitanja korisnika i korisnica

    
 
Pomaže li kolagen kod atopijskog dermatitisa?

Dodaci prehrani samo su dodaci prehrani koji nadomještaju ono što ne konzumiramo dovoljno našom redovnom prehranom. Stoga mogu pomoći u poboljšanju stanja, ali nisu lijek. Posljednjih godina postoje uvjerljiva istraživanja koja pokazuju da je atopijski dermatitis povezan s nepravilnostima u kožnoj barijeri, što omogućuje da iritirajuća sredstva i bakterije lako uđu u kožu i uzrokuju upale, a istovremeno omogućuju dehidraciju kože. Znakovi se mogu ublažiti uspostavljanjem dobre kožne barijere, a pritom uzimanje Ceramida i kolagena također može pomoći.
   

Mogu li na putovanju umjesto Kolagen lifta u tekućini uzimati Kolagen Q+?

Kolagen Q + nije zamjena za Kolagen lift jer se radi o drugoj vrsti kolagena i drugačijem djelovanju. Dakle, u slučaju da idete na putovanje, a oblik u bočici nije praktičan za vas, sa sobom možete ponijeti Kolagen lift vrećice ili bočice. Važno je samo to da nastavite uzimati hidrolizirani kolagen.
   


     
Zašto tekućina sadrži konzervanse?
Naime, tekućine koje sadrže puno vode osjetljivije su na mikrobiološki poremećaj, pa su u ovom proizvodu potrebni konzervansi. Svi dodaci prehrani u tekućini sadrže jednu vrstu konzervansa kako bi ostali stabilni tijekom cijelog roka uporabe. Konzervansi, koji se najčešće koriste u tekućinama, su soli sorbinske i benzojeve kiseline. Obje su doduše prisutne i u prirodnim tvarima. Primjerice, Benzojeva kiselina u manjim je količinama prirodno prisutna u većini voća, gljiva, cimetu i fermentiranim mliječnim proizvodima, a u većim količinama nalazi se u nekim vrstama bobičastog voća, posebno brusnicama i borovnicama. Sprječava rast i razmnožavanje plijesni i kvaščevih gljivica te nekih vrsta patogenih bakterija.

Kako bi se spriječio bilo kakav mikrobiološki poremećaj, dodan je i Kolagen lift u tekućini. S jednom dnevnom dozom Kolagenlifta unosite onu količinu benzojeve kiseline koja se nalazi u 50 g brusnica. Međutim, zasigurno svaka tvar može biti štetna ako ju konzumiramo u prevelikim količinama. Preporučena dnevna doza je 20 ml Kolagen lifta i u toj je količini spomenutih konzervansa doista vrlo malo, stoga da ni na koji način ne šteti zdravlju i ne predstavlja opasnost za potrošača. Svakako uvijek preporučujemo da se tijekom uzimanja dodataka prehrani pridržavate preporučenih dnevnih količina i općih načela zdrave prehrane.
 
     
Mogu li zajedno uzimati Kolagen Q+ i Ceramide?
Možete. Kolagen Q+ u kapsulama i Ceramidi imaju dodan cink. Prihvatljiva gornja granica za cink je 25 mg/dan (iz svih izvora zajedno, uključujući hranu). Konzumiranjem Kolagena Q + i Ceramida istodobno unosite 15 mg cinka dnevno, a zdravom prehranom unosite ga u prosjeku još 10 mg dnevno. Dakle, ukupno 25 mg, koliko je i gornja granica. Međutim, za dugotrajnu upotrebu, preporučili bismo kombiniranje Ceramida s proizvodima Kolagen lift.
   
Moraju li rekreativni sportaši dodavati kolagen?
Sportaši svojim aktivnostima dodatno opterećuju zglobove, pa je dobro razmisliti o preventivnom dodavanja kolagena koji pomaže u izgradnji i popravljanju mišića, tetiva, ligamenata i hrskavice koji su izloženiji tijekom vježbanja. Odličan izbor za rekreativne sportaše bio bi Kolagen Flex.
  
Mogu li tijekom trudnoće uzimati Kolagen Q+ ili Kolagen Lift u tekućini?

Prije početka uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani koji nisu izravno namijenjeni trudnicama, poželjno je konzultirati se s liječnikom ili ginekologom. Trudnicama bismo preporučili Kolagen u prahu s dodatkom vitamina C jer ne sadrži konzervanse i druge dodane vitamine. Inače, oba nova kolagena iz Medexa sigurna su za upotrebu tijekom trudnoće i dojenja.      
    

Koji kolagen trebam odabrati za poboljšanje dobnih promjena?
Odabir kolagena možete prilagoditi s obzirom na to na koje dobne promjene želite utjecati.

Za mladenački izgled - Kolagen Lift
Za lako kretanje - Kolagen Flex
Za integrirano djelovanje - Kolagen Q+
   
Koji je kolagen pogodan za vegetarijance?
Za vegetarijance je Kolagen Q + u kapsulama izvrstan izbor. Koliko dugo trebam uzimati kolagen? Preporučujemo redovitu uporabu najmanje 60 dana - 90 dana. Nakon toga možete nakratko prekinuti, recimo mjesec ili dva, a zatim ga nastaviti uzimati, jer učinci s vremenom blijede.
     
Koja je razlika između elastina i kolagena?
Kolagen i elastin su proteini koje stvara stanica zvana fibroblast u papilarnom dermisu (dubljem sloju kože). Zajedno daju našoj koži snagu, strukturu i potporu. Kolagen daje koži snagu, ali upravo joj elastin omogućuje da se vrati u svoj oblik kada radimo različite izraze lica i grimase. Elastin omogućuje koži da bude elastična, fleksibilna i čvrsta, dok se kolagen brine za njezinu punoću, hidrataciju i glatkoću. Dakle, ova dva proteina idu ruku pod ruku. Elastin daje koži sposobnost istezanja - i što je još važnije, uvijek se vraća u svoj oblik.    
    
    
Što trebam dodati kolagenu za poboljšanje apsorpcije?
U Kolagen lift tekućini kolagen i elastin sadrže male čestice niske molekulske mase, koje se odlično apsorbiraju u tijelo (kolagen veličine 2 kDa i elastin 1,4 kDa). Studije o učinkovitosti hidroliziranog kolagena pokazale su da se čestice hidroliziranog kolagena odlično apsorbiraju, prolaze djelomično neoštećene kroz crijevnu stjenku u krvotok te potiču sintezu vlastitog kolagena.
   
Je li kolagen ribljeg podrijetla učinkovitiji od kolagena goveđeg podrijetla?
Ne. Kolagen se najčešće dobiva iz goveđe ili riblje kože. Kolagen je univerzalna molekula i javlja se u svih životinja u vrlo sličnom aminokiselinskom sastavu, budući da uvijek igra sličnu ulogu; a to je elastičnost i fleksibilnost tkiva. Apsorpcija ne ovisi o izvoru kolagena, već o veličini molekula. Kolageni u dodacima prehrani, koji potiču stvaranje kolagena u tijelu, razlikuju se po aminokiselinskom sastavu, kvaliteti kolagenskih peptida i njihovoj molekularnoj masi.
    
Je li kolagen s dodanim vitaminima nekvalitetan?
Ne. Ako se vitamini dodaju kolagenu u odgovarajućim dnevnim dozama koje dodatno potiču stvaranje kolagena ili na drugačiji način utječu na kvalitetu noktiju, kose ili kože, to je dodana vrijednost proizvoda. S druge strane, ako proizvod s kolagenom ne sadrži vitamine, to nije nedostatak. Najvažnije je da kolagen koji konzumirate ima dokazane učinke na preporučenu dnevnu dozu, što su također potvrdile studije.  
     
Kolagen lift u tekućini u dnevnoj dozi sadrži 5000 mg kolagena, dok je kod Kolagena Q + u dnevnoj dozi samo 66 mg kolagena. Nije li to preniska doza za obećane rezultate?
Kolagen Q + u kapsuli sadrži drugačiju vrstu kolagena od one za Kolagen lift u tekućini. Kapsule sadrže nativni kolagen, koji nije hidroliziran i ima drugačiji mehanizam djelovanja. Nativni kolagen razlikuje se od hidroliziranog kolagena po tome što se ne razgrađuje i prisutan je kao preplitanje kolagenih vlakana, kao što se i inače prirodno pojavljuje u koži. Mehanizam djelovanja potpuno se razlikuje od hidroliziranog kolagena, jer ne djeluje apsorpcijom čestica kolagena, već reakcijom imunološkog sustava na vezivanje za specijalizirane stanice u crijevima, što dovodi do razvoja takozvane oralne tolerancije. Razvoj oralne tolerancije na kolagen tako pridonosi smanjenju reaktivnosti imunološkog sustava na vlastiti kolagen i na taj način inhibira njegovu razgradnju. Studije su potvrdile da su i niže doze nativnog kolagena, naime od 0,5 mg do 40 mg, učinkovite u poboljšanju stanja kože i zdravlja zglobova.

   
Ako još uvijek niste sigurni koji bi kolagen bio prikladan za vas ili ako imate bilo kakva dodatna pitanja, dostupni smo vam na svim našim digitalnim kanalima i kontaktima. Svoj kolagen možete odabrati klikom na donji gumb.

  Odaberi svoj kolagen
  
 
Internetska trgovina

Medex preporučuje

Slični članci

Favoriti